Äänikirjat: mitä, miksi ja kenelle?

Olet varmaankin jo kuullut äänikirjoista. Niiden avulla kirjallisuuteen on mahdollista sukeltaa hieman eri näkökulmasta kuin perinteisesti lukemalla. Äänikirja on kaikessa yksinkertaisuudessaan jollekin äänitallenteelle, kuten vaikkapa CD tai pilvipalvelu, tehty nauhoite, jossa luetaan ääneen jokin tietty kirja. Lukemisen sijaan kirjan voi kuunnella, mutta muuten se toimii samalla tavalla kuin perinteinen kirja: sen voi ottaa mukaan mihin vain ja sen voi keskeyttää ihan mihin väliin vain.

Äänikirjojen valikoima on kasvanut huomattavasti viime vuosina ja siksi onkin ihme, mikäli olet onnistunut välttymään niiltä täysin. Äänikirjat saattavat kuitenkin olla oivallinen valinta sinulle, joka haluat ottaa kirjallisuuden entistä suuremmaksi osaksi elämääsi, mutta se ei toistaiseksi syystä tai toisesta ole ollut mahdollista.

Ketkä kuuntelevat äänikirjoja?

Äänikirjojen alkuvaiheessa ne oli tarkoitettu ensisijaisesti niille, jotka eivät jostain syystä kyenneet lukemaan kirjaa perinteisesti. Tähän ryhmään kuuluivat tyypillisesti vaikeasta lukihäiriöstä tai huonontuneesta näöstä kärsivät henkilöt. Osa saattaa ajatella, että äänikirjat on edelleen tarkoitettu vain tällaisille ihmisille ja muiden tulisi ”oikeasti lukea” kirjansa. Näin ei kuitenkaan ole. Vaikka erilaisista vaivoista kärsivät ovat edelleen tärkeä kohderyhmä äänikirjojen tekijöille, on käyttäjäkunta monipuolistunut merkittävästi 2010-luvulla.

Ihan tavalliset suomalaiset, joilla ei ole minkään diagnoosin vuoksi sen suurempia vaikeuksia lukea kirjaa perinteisesti, ovat löytäneet äänikirjat ja huomanneet, että ne ovat sopivaa ajanvietettä yhteen jos toiseenkin väliin. Moni joutuu töissä käydessään matkustamaan; joko omalla autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Jo puolen tunnin työmatkalla ehtii kuuntelemaan ihan mukavan mittaisen pätkän äänikirjaa, ja tylsän tuntuinen työmatka muuttuu hetkessä paljon jännittävämmäksi. Myös kotona erilaisten kotiaskareiden parissa moni on vaihtanut television tai radion niin sanotun taustamelun äänikirjoihin. Tiskivuori katoaa kuin itsestään, kun taustalla soi vaikkapa uusin dekkari, josta kaikki puhuvat.

Nykyihmisen kiireinen aikataulu onkin ollut omiaan luomaan hyvät edellytykset äänikirjojen uudelle kuulijakunnalle. Äänikirjoja voi kuunnella missä ja milloin vain sekä sen verran kuin kulloinkin ehtii.

Mistä äänikirjoja saa?

Kuulijakunnan monipuolistuttua on äänikirjojen tarjontakin entistä laajempi. Äänikirjoihin on perinteisesti kaksi lähestymistapaa: ostaminen ja suoratoisto. Ostaminen on käytännössä sama kuin perinteisten kirjojenkin kohdalla. Lähes kaikki kirjakaupat myyvät myös äänikirjoja ja niitä voi ostaa sieltä ikiomaksi. Tyypillisesti ne myydään MP3-tiedostona tai CD-levynä.

Äänikirjapalvelut ovat nykyaikaisempi ilmiö. Ne toimivat samalla tavalla kuin elokuvat Netflixissä: maksat kuukaudessa tietyn summan ja saat sen jälkeen kuunnella tuhansien eri äänikirjojen kirjastoista niin paljon kuin vain haluat. Suoratoistopalveluiden kautta äänikirjoja kuuntelee Suomessa jo noin 150 000 ihmistä.

Valinnan vaikeutta

Suomessa toimii useampi äänikirjoja tarjoava suoratoistopalvelu. Tunnetuimpia palveluita ovat Storytel ja BookBeat. Lisäksi esimerkiksi podcasteistaan tunnetulla Supla-alustalla on oma äänikirjojen suoratoistopalvelunsa Supla+. Myös kirjakaupat ovat alkaneet tarjoamaan omia palveluitaan suoraan kuluttajille: Suomalaisen kirjakaupan Suomalainen Plus ja Amazonin Audible lienevät näistä kaikkein tunnetuimmat. Kaikki nämä toimivat niinkin helposti, että sinun tarvitsee vain ladata sovellus älypuhelimeen ja tuhannet äänikirjat kulkevat aina mukanasi.

Valinnanvaraa siis on ja osa saattaa miettiä, mikä palveluista on paras. Tätä on vaikea sanoa, sillä jokaisen suoratoistopalvelun tarjonta on erilainen ja jokaisella meistä on omat lempikirjansa. Hyvä puoli on kuitenkin se, että kaikki nämä toimivat samalla tavalla: ne veloittavat maksun vain kerran kuukaudessa ja voit irtisanoa sopimuksen koska vain haluat. Lisäksi monet yritykset tarjoavat ilmaisen kokeilujakson, joka on yleensä kahdesta viikosta kokonaiseen kuukauteen, jolloinka pääset tutustumaan huolella kyseisen palvelun äänikirjoihin ja saat itse päättää, mistä palvelusta löydät suosikkikirjasi.