Paras äänikirjasovellus 2022 – Vertailussa suositut äänikirjapalvelut

Paras äänikirjasovellus 2022 – Vertailussa suositut äänikirjapalvelut

Äänikirjat ovat modernin ihmisen suosittu vapaa-ajanviete niiden helppouden ja koukuttavuuden vuoksi. Äänikirjat ovat vapauttaneet paljon aikaa kirjallisuuden ystäviltä ja tuoneet helpotusta monen elämään. Tässä artikkelissa esittelemme, mitä äänikirjat ovat ja millaisia ovat palvelut, joiden kautta omia suosikkeja voi kuunnella äänikirjana.

Palveluvertailussa otettiin huomioon muun muassa seuraavia tekijöitä:

  • Valikoima: saatavilla olevien kirjojen määrä, mitä kirjoja palvelu sisältää.
  • Kielet: millä kielillä kirjoja voi kuunnella
  • Kirjamäärä: kuinka paljon kuukausimaksulla saa lukea ja kuunnella kirjoja.
  • Perhetilaus: voiko samaa käyttäjätiliä käyttää myös perheen muut jäsenet – ja millä hinnalla.
  • Äänikirjasovellus: äänikirjasovellus on arvioitu käyttöliittymän toimivuuden ja ominaisuuksien mukaan.
  • Muuta huomioitavaa: voiko yksittäisiä kirjoja ostaa, kuuntelunopeuden säätö, kirjojen synkronointi, kirjanmerkit yms.

Storytel äänikirjat

”Paras valikoima äänikirjoja kilpailukykyiseen hintaan”

– Datame.fi

Arvio:

Arvosana: 5/5
Valikoima: 300 000+ kirjaa.
Kielivaihtoehdot: Suomi, Ruotsi, Englanti ja Venäjä.
Kirjojen määrä: rajattomasti kirjojen kuuntelua
Perhetilaus: 4-9€/kk tilien määrästä riippuen
Kokeilujakso: 30 päivää.
Lisätietoa: helppo ja selkeä käyttöliittymä, 2x kuuntelu nopeus, toimii offline-tilassa, kirjojen synkronointi eri laitteilla, torkku toiminto, kuuntelun nopeuden säätö, mahdollisuus lisätä kirjanmerkkejä ja muistiinpanoja. Kattava palvelu ja mukavasti toimiva sovellus.

5

BookBeat äänikirjat

”Paljon sekä kansainvälisiä että suomalaisia kirjoja, helppokäyttöinen sovellus”

– Datame.fi

Arvio:

Arvosana: 4,5/5
Valikoima: 300 000+ kirjaa.
Kielivaihtoehdot: Suomi, Ruotsi ja Englanti
Kirjojen määrä: rajaton määrä kuuntelua ja kirjoja
Perhetilaus: lisämaksu 7,99€/kk per käyttäjä
Kokeilujakso: 30 päivää.
Lisätietoa: helppo käyttöliittymä, Basic taso 9,99€/kk – jolla 20h kuuntelua/kk, 2x kuuntelu nopeus, toimii offline-tilassa, lukulista, synkronointi laitteilla, torkku toiminto, kuuntelun nopeuden säätö, kirjanmerkit ja muistiinpanot, mahdollisuus ostaa kirjoja

4.5

Nextory äänikirjat

”Hyvä valikoima äänikirjoja, edullinen hinta”

– Datame.fi

Arvio:

Arvosana: 3,5/5
Valikoima: 300 000+ kirjaa.
Kielivaihtoehdot: Suomi, Ruotsi
Kirjojen määrä: rajattomasti kirjojen kuuntelua
Perhetilaus: 19,99€/kk – 4 tiliä.
Kokeilujakso: 30 päivää.
Lisätietoa: helppo käyttöliittymä, hopeataso 13,99€/kk ilman uutuuskirjoja. 2x kuuntelu nopeus, toimii offline-tilassa, kirjojen synkronointi laitteilla, torkku toiminto, kuuntelun nopeuden säätö, kirjanmerkit ja muistiinpanot.

3.5

Elisa äänikirjat

”Hyvin suomalaisia kirjoja, kirjojen ostomahdollisuudesta plussaa”

– Datame.fi

Arvio:

+Arvosana: 3,5/5
+Valikoima: 300 000+ kirjaa.
+Kielivaihtoehdot: Suomi, Ruotsi
+ Kirjojen määrä: rajattomasti kirjojen kuuntelua
+Perhetilaus: 19,99€/kk – 4 tiliä.
+Kokeilujakso: 30 päivää.
Lisätietoa: helppo käyttöliittymä, hopeataso 13,99€/kk ilman uutuuskirjoja. 2x kuuntelu nopeus, toimii offline-tilassa, kirjojen synkronointi laitteilla, torkku toiminto, kuuntelun nopeuden säätö, kirjanmerkit ja muistiinpanot.

3.5

Parhaat äänikirjapalvelut – 4 kilpailijaa

Datame teki kattavan vertailun äänikirjapalveluista. Lue alta ajantasalla oleva vertailu.

Storytel

Android | iOS

Storytel on yksi ensimmäisiä äänikirjapalveluita, jotka löivät läpi Suomessa. Murtovaiheen jälkeen Storytel on panostanut huomattavasti suomenkielisille markkinoille.

Storytel onkin pohjoismaiden kaikista suurin äänikirjapalvelu – eikä syyttä, sillä Storytelin kirjastosta löytyy yli 300 000 eri äänikirjaa ja lisäksi useita kymmeniä tuhansia e-kirjoja. Storytelin suuressa valikoimassa voi nauttia niin tietokirjoista, dekkareista, elämänkerroista kuin eeppisistä fantasiakertomuksista – ja tuhansista muista kirjoista. Kirjoja voi kaikenlisäksi kuunnella rajatta kiinteähintaisella kuukausimaksulla. Kielivaihtoehtoina Storytel tarjoaa suomen kielen lisäksi englannin-, ruotsin- ja venäjän kielet.

Storytelin käyttöliittymä on erinomainen. Sovelluksen käyttö on helppoa ja uusien ja kiinnostavien kirjojen löytäminen on innostavaa, visuaalisesti mielekkään ulkoasun ja rakenteen vuoksi. Suora striimaus nettiyhteydellä toimii sulavasti, eikä kuuntelujakso katkeile hieman hitaammallakaan netillä. Kaikki kirjat ovat ladattavissa puhelimeen ja siten käytettävissä myös offline-tilassa.

Suurta kiitosta Storytel saa ääni- ja e-kirjojen synkronoinnista. Jos pidät toisinaan kirjojen kuuntelusta, ja toisinaan haluat lukea kirjaa, sovellus palauttaa sinut automaattisesti kohtaan, johon viimeeksi jäit. Tämä helpottaa perinteisestä lukemisesta pitäviä huomattavasti. Useimmilla kilpailijoilla yhtä toimivaa synkronointia ei ole käytössä.

Heikkouksia tällä palvelulla ei juurikaan ole. Valikoima on runsas ja käyttöliittymä on viimeiseen asti hiottu. Yksi miinus tosin on, että uusilla kotimaisilla julkaisulla kestää hieman kauemmin saapua valikoimiin esimerkiksi BookBeatiin verrattuna.

Storyteliin saa uusi käyttäjä alla olevasta linkistä 14 päivän maksuttoman kokeilujakson, jonka jälkeen kuukausihinta on noin 16,90 € /kk. Kuukausihinnalla luet rajattomasti ääni- ja e-kirjoja.

Loppuarvio

+ Laaja kirjavalikoima
+ Helppokäyttöinen ja laadukas sovellus
+ Ääni- ja e-kirjojen synkronointi
– Uudet suomalaiset julkaisut eivät ole heti saatavilla

Unlimited – 1 aikuinen ja 1 lapsi – 16,99€/kk
Unlimited Family – 2 aikuista ja 2 lasta – 20,99€/kk
Unlimited Family Plus – 3 aikuista ja 3 lasta – 25,99€/kk


BookBeat

Android | iOS

BookBeat on myös hyvin Suomessa läpi lyönyt äänikirjapalvelu. BookBeatin valikoimasta löytyy yli 300 000 äänikirjaa. Valikoima on suppeampi Storyteliin verrattuna, mutta suomenkielisiä uutuuksia löytyy tästä sovelluksesta huomattavasti paremmin. Kirjat ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tunnuksen luominen BookBeatin palveluun on todella helppoa ja nopeaa, ja sovelluksen käyttö ei vaadi sen kummempaa opettelua. Kirjojen selaaminen on selkeää ja helppoa. Sovellus suosittelee lukijoille uusia kirjoja mieltymystesi perusteella. Lukunopeutta voi säätää jopa kaksinkertaiseksi. Käyttöliittymästä saa yleisesti ottaen hyvän vaikutelman.

BookBeatia voi kokeilla ilmaiseksi jopa kuukauden, kuten monia muitakin äänikirja palveluja. Rajattoman kuuntelun lisäksi BookBeat mahdollistaa myös yksittäisten kirjojen ostamisen. Äänikirjoja voi jakaa helposti edulliseen hintaan myös muille perheen jäsenille. Sovellus on saatavilla sekä android- että apple-puhelimille.

Loppuarvio

+ Runsas kirjavalikoima, etenkin suomalaisissa teoksissa
+ Sulavasti toimiva sovellus
+ Helppo löytää uutta luettavaa
– Vähemmän kirjoja kuin samanhintaisella Storytelillä

Basic – 20 tuntia kuukaudessa 9,99€/kk
Premium – rajaton kuuntelu – 19,99€/kk
Perhetili – 4,90€/kk per lisäkäyttäjä


Nextory

Android | iOS

Nextory on myös yleinen äänikirjapalvelu Suomessa ja se sijoittuu keskihintaisiin äänikirjapalveluihin.

Sen valikoimiin kuuluu reilu 300 000 ääni- sekä e-kirjaa. Kirjoja löytyy laajalti eri kategorioista. Nextory on hieman muita edullisempi palvelu, sillä sen kuukausihinta on noin 14 € kuukaudessa. Nextoryn palvelussa kirjoja on useammalla kielellä, esimerkiksi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Muista äänikirjapalveluista poiketen, nextory ei salli suoratoistoa vaan sovelluksen kautta ladataan kirjat ennen niiden kuuntelua. Sovelluksesta löytyy muuten samat perustoiminnot niinkuin muiltakin, muun muassa nopeuden säätö ja kirjanmerkit.

Nextorya voi kokeilla kuukauden ajan ilmaiseksi, jonka jälkeen perushinta on 16,99 euroa kuukaudessa.

Loppuarvio

+ Hyvä valikoima erilaisia kirjoja
+ Edullinen hinta
– Ei suoratoistoa

Pronssi – 20 tuntia/kk 13,99€/kk
Kulta – rajaton kuuntelu  16,99€/kk
Perhetili – rajaton kuuntelu, 2-4 käyttäjää 19,99-27,99€/kk


Elisa Kirja

Android | iOS | Myös Windows ja Mac ilman sovellusta (kirjat mp3- ja pdf-tiedostoina)

Elisa Kirja -palvelu on äärimmäisen kätevä suomalainen ääni- ja e-kirjapalvelu, jonka valikoimassa on tuhansia eri kirjoja niin kuunneltavaksi, kuin luettavaksi. Elisa Kirjaa voi lukea tai kuunnella niin mobiilisovelluksen, kuin tietokoneen tai lukulaitteen kautta. Elisa Kirjassa on Suomen laajin suomenkielisten kirjojen valikoima, sillä kirjastoon kuuluu yli 10 000 suomenkielistä e-kirjaa.

Elisan Kirjasta voit ostaa yksittäisiä kirjoja vaihteleviin hintoihin tai hankkia kuukausittaisen tilauksen 8,90 euron hintaan kuukaudessa. Kuukausitilaukseen kuuluu 2 vapaavalintaista kirjaa, jotka ostetaan krediiteillä. 1 krediitti = 1 kirja.

Elisan palvelu sopii etenkin vähän ja ajoittain lukevalle, edullisemmalla hinnallaan. Ostetut kirjat myös säilyvät kirjastossa, vaikka kuukausitilauksen keskeyttäisi tai lopettaisikin.

Loppuarvio

+ Hyvä valikoima suomalaisia kirjoja
+ Edullinen hinnoittelu
+ Ostetut kirjat säilyvät, myös tilauksen lopettamisen jälkeen
– Kokonaisvalikoima suppea

Rajaton kuuntelu ja luku – 16,99€/kk
Kirjojen ostamismahdollisuus

Äänikirjat yleisesti – mistä on kyse?

Äänikirjat ovat nykyihmiselle suosittu tapa viettää aikaa. Siinä missä pikaviestintä mobiilisovelluksilla on korvannut paljolti perinteiset puhelinsoitot tai digitaalinen media on tuonut vaihtoehdon perinteiselle sanomalehtimedialle, niin äänikirjat ovat korvanneet perinteisiä kirjoja hiljalleen.

Äänikirjalla tarkoitetaan siis useimmiten mobiilisovelluksesta löytyvää ääniraitaa, jolla esimerkiksi ääninäyttelijä tai omaelämänkerran päähenkilö lukee ääneen kirjoitettua kirjaa. Äänikirja ei sinänsä ole ihmiselle outo tapa nauttia tarinoista, sillä puhekykymme alkuajoista lähtien ihmiset ovat jakaneet tarinoita toisilleen puhuen – digitaalisen muodon ääneen kerrottu tarina sai äänikirjan kautta.

Äänikirja on hyödyllinen tapa kuluttaa kirjallisuutta ja monipuolisempi, kuin perinteinen kirja – äänikirjan voi laittaa esimerkiksi päälle samalla, kun tiskaa astioita tai siivoaa kotia. Äänikirjat ovat saavuttaneet erityisen suosion 2010-luvun loppupuolella, ja niiden suosio näyttää kasvavan vuosi vuodelta enemmän. Suurimpia äänikirjapalveluja Suomessa ovat esimerkiksi Elisa Kirja, BookBeat, Nextory ja Storytel.

Yleisiä asioita äänikirjasovelluksista

Yleisesti ottaen äänikirjapalvelut tarjoavat hyvin helppokäyttöisiä ja miellyttäviä sovelluksia kirjojen kuuntelua varten. Äänikirjojen sovelluksia voi ladata joko omaan älypuhelimeen tai tablettiin. Esimerkiksi Applen puhelimissa äänikirjasovellus ladataa App Storen kautta omaan puhelimeen niin sanotuksi appiksi. Sovellukset ovat usein pieniä kooltaan ja toimivat sukkelasti. Kun sovellus on ladattu, yleisin käytäntö on kirjautua nopeasti omilla tunnuksilla sisään, minkä jälkeen koko äänikirjakirjasto on käyttäjän saatavilla.

Useimmilla äänikirjapalveluilla on käytössa uusille käyttäjille ilmainen kokeilujakso, joka on tyypillisesti kahden viikon tai kuukauden pituinen. Laskutus tapahtuu tämän jälkeen tavallisesti kuukausittain. Ilmainen kokeilu on hyvä erityisesti niille käyttäjille, joille koko äänikirjojen maailma ei ole tuttu, ja niille, jotka suhtautuvat hieman epäilevästi kirjojen kuuntelemiseen. Ilmaisen kokeilujakson avulla henkilö voi rauhassa tutustua palveluun ja kirjoihin ilman taloudellista riskiä. Käytäntö on siis sama, kuin esimerkiksi monissa suosituissa elokuvien ja TV-sarjojen suoratoistopalveluissa. Useimmissa äänikirjapalveluissa kuukausihinta on noin 10 – 20 euroa.

Äänikirjasovelluksissa kirjoja on helppo löytää ja etsiä hakutoimintojen avulla. Usein etusivulla palvelu ehdottaa kuuntelijalle kirjoja valmiiksi aiemman käytön perusteella. Sovelluksissa on usein käytössä kätevä kategoriasysteemi, jonka avulla on helppo löytää juuri kuunteluhetken mielentilaan sopivaa luettavaa. Palvelut ovat jakaneet kategorioiksi esimerkiksi tietokirjat, lastenkirjat, nuortenkirjat, fantasiakirjat, elämänkerrat ja dekkarit. Tämän lisäksi kategoriat sisältävät usein monia alakategorioita: nuortenkirjat on saatettu jakaa esimerkiksi nuorten fantasiakirjoihin, hevosromaaneihin, nuorten tietokirjoihin ja niin edelleen.

Äänikirjojen lisäksi joissain palveluissa on paljon e-kirjoja samana hintaan. E-kirja on digitaalinen versio perinteisestä luettavasta kirjasta. E-kirjoja on kätevä lukea esimerkiksi lomamatkoilla, jonne ei aina ole kätevää raahata isoa määrää fyysisiä kirjoja mukaan. Näin omat lempikirjat saa kätevästi mukaan puhelimeen – sama pätee tietenkin myös äänikirjoihin.

Äänikirjoista on hyötyä monessa suhteessa

Äänikirja on hiljalleen suositumpi tapa viettää aikaa kirjojen parissa, kuin perinteinen kirja itse. Äänikirja on monelle miellyttävämpi tapa kirjallisuuden parissa esimerkiksi siksi, että kuuntelijasta tuntuu siltä, että joku kertoo tarinaa mukaansatempaavammin kuin itse lukiessa. Tarinoiden kuuntelu on ihmisille luontaista, ja iso osa historiatiedostamme perustuu perittyyn tarina- ja puhetietoon.

Äänikirjalla on monia positiivisia puolia nykyihmiselle. Äänikirjan kuuntelu ei esimerkiksi sido kuuntelijaa samalla tavalla yhteen paikkaan samalla tavalla kuin perinteinen kirja sitoo. Äänikirjaa kuunnellessa on helppo liikkua ja puuhailla samalla muita asioita. Tarvittaessa äänikirja on helppo laittaa sovelluksen kautta tauolle ja jatkaa sitä taas sopivana ajankohtana siitä, mihin on viime kuuntelukerralla jäänyt. Äänikirjaa on yhtälailla helppo kelata paljonkin taaksepäin ja kuunnella uudelleen mielenkiintoiset kohdat. Äänikirja sopii täten paremmin moderniin ja hektiseen elämään.

Meluisassa ympäristössä oleva henkilö voi keskittyä kirjaan paremmin kuuntelemalla laittamalla vastamelukuulokkeet korvaan, kuin lukemalla perinteistä kirjaa. Äänikirja on muissakin tilanteissa kätevämpi ja jopa ainoa vaihtoehto lukemiselle silloin, kun perinteistä kirjaa ei pysty lukemaan. Esimerkiksi autoa ajava henkilö voi silti nauttia lempikirjastaan äänikirjan avulla, vaikka keskittyy samalla ajamiseen. Äänikirja sopii muutenkin paremmin moderniin ja hektiseen elämään kuin perinteinen kirja sopii. Äänikirjasta on etua myös sellaisille henkilöille, joilla on muuten haasteita olla kirjallisuuden parissa: esimerkiksi lukihäiriöinen henkilö pystyy äänikirjaa kuuntelemalla sisäistämään tarinan ja tiedon paljon helpommin. Sokeille henkilöille ja muille näkövammaisille äänikirjat ovat avanneet täysin uuden maailman kirjallisuuden pariin. Pienemmän pelastuksen äänikirja tuo esimerkiksi niille, jotka eivät voi matkapahoinvoinnin takia nauttia bussimatkan aikana tavallisesta kirjasta.

Äänikirjoilla on muitakin hyötyjä ihmisille. Erityisesti lasten huolestuttavan pieni kirjallisuuden kulutus on taittunut äänikirjojen myötä, ja lapset kuluttavat paljon enemmän kirjoja ja muuta kirjallisuutta kiitos äänikirjojen. Tutkimusten mukaan äänikirjoilla on ihmisen terveyteen lähes samat vaikutukset, kuin perinteisen kirjan lukemisellakin. Äänikirjan kuuntelu vähentää stressitasoa, erityisesti silloin, kun kirjan kuuntelija uppoutuu tarinaan kunnolla. Liiallinen touhuaminen äänikirjaa kuunnellessa voi ehkäistä stressiä laskevan vaikutuksen, mutta esimerkiksi rauhallinen kävelyretki luonnossa samalla äänikirjaa kuunnellen on jopa parempi tapa viettää aikaa, kuin istuminen ja kirjan lukeminen. Jopa ahdistuksesta ja masennusta kärsivät ovat kertoneet, että äänikirjojen kuuntelu saattaa auttaa sairauksien vaiheiden lyhentämisessä.

Kuten perinteiset kirjat, myös äänikirja auttaa niin lapsia kuin aikuisia kasvattamaan sanavarastoa ja hiomaan kognitiivisia taitoja. Äänikirjojen on tutkittu auttavan myös muistihäiriöiden ehkäisemisessä ja pitävän aivojen kunnosta hyvää huolta, ennaltaehkäisten aivojen vanhenemista. Äänikirja voi opettaa vilkkaille lapsille rauhoittumista: joillekin lapsille voi olla positiivisessa mielessä täysin eri asia se, että iltasadun lukee äänikirjan lukija, kuin se, että oma vanhempi istuu ärsykkeenä vieressä lukemassa kirjaa. Äänikirjojen kautta tulevat iltasadut vapauttavat myös vanhempien aikaa iltaisin ja lyhentävät lasten nukahtamisaikaa.

Datame pitää sinut 100% ajantasalla mitä tulee äänikirjojen maailmaan

Datame pitää sinut 100% ajantasalla mitä tulee äänikirjojen maailmaan

Scroll to Top