Telia Dot kokemuksia

Telia Dot on samannimisen operaattorin tarjoama liittymätyyppi, joka poikkeaa hieman perinteisistä pakettiliittymistä, sillä tässä liittymätyypissä käyttäjältä veloitetaan käytön mukaan. Telia Dot -liittymää varten käyttäjän on ladattava erillinen Telia Dot -sovellus Telian sivujen kautta, sillä kaikki liittymää koskevat asiat, kuten laskutus ja asiakaspalvelun yhteydenotot käyvät aina tämän sovelluksen kautta.

Kuinka valita itselleen sopiva liittymä?

Kilpailu on käynyt kotimaisten operaattorien kesken kovana jo useamman vuoden ajan. Kuluttajan näkökulmasta tämä onkin mitä parhainta aikaa löytää itselleen juuri sopiva liittymä. Operaattorit ovat valmiita tekemään uusille asiakkailleen erikoistarjouksia, minkä ansiosta voit löytää itsellesi liittymän, joka on kyseisen operaattorin hinnastoa huomattavasti edullisempi. Myös operaattorien kilpailutuksesta on tullut entistä suositumpaa.

Vaikka markkinoilta ei löydy vielä kovin montaa operaattoria – tällä hetkellä niitä ovat Telia, DNA, Elisa ja Moi – näiden operaattorien tarjonta on tätäkin laajempaa. Kuluttajat voivat löytää yhdeltä operaattorilta jopa tusinan verran erilaisia liittymiä, joiden joukosta juuri itselleen sopivan liittymän löytäminen voi olla suoraan sanottuna haastavaa.

Itselleen sopivan liittymän valitsemiseksi on syytä tunnistaa oma puhelimen käyttö mahdollisimman hyvin. Liittymän valinta perustuukin pitkälti siihen, millaisia toimintoja tulevalta liittymältä tarvitset. Esimerkiksi rajattomista puheluista ja tekstiviesteistä on turha maksaa silloin, jos kaikki yhteydenpito tapahtuu aina sovellusten tai sosiaalisen median välityksellä. Huippunopeasta 5G-verkosta on taas turha maksaa ylimääräistä silloin, jos netin käyttö perustuu satunnaisten sähköpostien lukemiseen tai Facebookin selailuun.

Telia Dot -liittymä on suunnattu niille kuluttajille, jotka haluavat itselleen liittymän, joka sopii moneen käyttötarkoitukseen, joka on helppo tilata, ja jonka käyttäminen on helppoa ja joustavaa. Telia Dot -liittymän joustavuudesta kertoo myös se, että liittymän laskutusta on mahdollista seurata reaaliaikaisesti omasta Telia Dot -sovelluksesta, minkä ansiosta käyttäjät tietävät aina ja joka hetki, kuinka paljon he tulevat liittymästä maksamaan.

Paljonko Telia Dot maksaa?

Koska käyttäjät maksavat Telia Dot -liittymästä vain sen verran kuin sitä käyttävät, liittymälle ei ole perinteisten pakettiliittymien tapaan kiinteää kuukausihintaa. Tilaamalla Telia Dot -liittymän saat käyttöösi rajattoman datan, tekstiviestit ja puhelut 5–25 euron kuukausihintaan. Ensimmäiset 14 vuorokautta ovat Telia Dot -liittymän uusille käyttäjille täysin maksuttomia, joten liittymään on mahdollista tutustua rauhassa.

Koska liittymästä maksetaan käytön mukaan, voit itse päättää, kuinka paljon haluat laskustasi maksaa. Mitä vähemmän tarvitset liittymää, sitä vähemmän maksat myös siitä, mutta toisaalta Telia Dot -liittymän hintaturvan ansiosta et maksa koskaan liittymästä yli 25 euroa kuussa. Lisäksi monista perinteisistä pakettiliittymistä poiketen Telia Dot -liittymän tilaamisesta ei veloiteta avausmaksua.

Telia Dot -liittymän rajattoman netin ansiosta käyttäjät voivat nauttia rajattomasta 4G-verkosta kaikkialla kotimaassa, mutta myös Pohjolassa ja Baltiassa. Kaikkiin liittymiin kuuluu myös ilmainen minimissään 15 Gigatavun netti EU- ja ETA-maissa. EU- ja ETA-alueen ulkopuolelle matkustaessa liittymään on mahdollista säätää sovelluksen kautta erillinen datanestopalvelu, jotta matkan aikana laskuun ei ilmesty ikäviä yllätyksiä – vastaavasti voit tilata sovelluksesta erillisen datapaketin kohdemaasi hinnaston mukaan, joka tulee tietysti huomattavasti edullisemmaksi kuin käyttää liittymää kotimaan tapaan.

Peruskäytössä Telia Dot -liittymä sisältää normaalihintaiset puhelut, tekstiviestit ja rajattoman 100 100 Mbit/s netin käytön kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa. Telia Dot on kuitenkin tuonut kuluttajien saataville myös useampia kiinteähintaisia liittymiä. Esimerkiksi 23 euron kiinteään kuukausihintaan voit käyttää liittymää rajattomasti, kun taas 26 euron kiinteään kuukausihintaan saat netille 150 Mbit/s maksiminopeuden sekä voit nauttia samalla rajattomista puheluista ja tekstiviesteistä aina samaan hintaan. Jos tarvitset liittymällesi tätäkin nopeamman netin, voit hankkia Telia Dotilta myös 300 Mbit/s rajattoman 5G-verkon 29,90 euron kuukausihintaan. Tähän pakettiin kuuluu myös maksuton C More -viihdepaketti.

Miten Telia Dot toimii?

Telia Dotin kiinteähintaiset liittymät toimivat täsmälleen samalla tavalla kuin perinteiset pakettiliittymät, mutta koska käytön mukaan veloitettavan Telia Dot -liittymän laskutus määräytyy aina sen mukaan, kuinka paljon liittymää käytät, lopullista kuukausihintaa ei ole mahdollista arvioida tarkkaan.

Voit kuitenkin saada Telia Dot- liittymällesi hinta-arvion jo ennen liittymän tilaamista, ja lisäksi liittymän käyttöä on helppo seurata reaaliajassa suoraan Telia Dot -sovelluksessa. Näet sovelluksesta helposti käytetyn datan, lähetettyjen tekstiviestien ja soitettujen puheluiden määrän. Palvelunumeroihin ja lisämaksullisiin numeroihin soittamisesta veloitetaan kuitenkin erikseen. Tämän pohjalta Telia Dot -sovellus pystyy myös arvioimaan jäljellä olevien päivien kulutuksen, jolloin tiedät suurin piirtein, paljonko laskusi tulee kuun lopussa olemaan.

Telia Dot veloittaa peruskäytöstä päivässä maksimissaan euron, mutta kuukaudessa maksimissaan 25 euroa. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että mikäli et käytä päivän aikana liittymääsi ollenkaan, et myöskään maksa liittymästä tuolloin mitään.

Kenelle Telia Dot -liittymä sopii?

Telia Dot -liittymä on saanut jonkin verran huonoa palautetta siitä, että liittymästä on loppujen lopuksi laskutettu aina se korkein hinta, eli 25 euroa. Tämä onkin muutaman euron kalliimpi kuin monet muut kiinteähintaiset liittymät, joissa esimerkiksi netin nopeus on Telia Dotin tarjottua 100 Mbit/s maksiminopeutta tehokkaampi. Telia Dot ei kuitenkaan tässä mielessä ole tarkoitettu niille käyttäjille, jotka käyttävät nettiä päivän aikana valtavasti tai jotka soittavat ja tekstaavat paljon.

Telia Dot -liittymä on itse asiassa suunnattu sellaisille kuluttajille, jotka pystyvät hyötymään Telia Dotin joustavasta hinnoittelusta. Tämä tarkoittaa sitä, että liittymän käyttö on joko vähäistä tai satunnaista. Telia Dot -liittymän edut nousevat kirkkaasti esille esimerkiksi silloin, jos hyödynnät paljon WiFi-yhteyttä vaikkapa kotona ja työpaikalla. Näin ollen, koska Telia Dot -liittymä veloittaa käytön mukaan, sellaiset käyttäjät, jotka pystyvät hyödyntämään päivän aikana paljon WiFi-yhteyksiä, maksavat parhaimmillaan liittymästään vain muutaman euron kuussa.