Liittymä riistakameraan

Riistakamerat ovat tänä päivänä laajalti käytettyä teknologiaa, joiden ansiosta sekä metsästäjät että metsänhoitajat voivat vastaanottaa tärkeää tietoa eri eläinten liikkeistä ajasta ja paikasta riippumatta. Riistakamerat tarjoavat siis monenlaista etua; ne välittävät metsästäjille arvokasta tietoa siitä, missä ja milloin saaliseläimet liikkuvat ja lisäksi niitä voidaan hyödyntää eri kantojen seuraamiseen.

Riistakamerat ovat olleet metsästäjien käytössä jo useiden vuosien ajan, joten mistään täysin uudenlaisesta keksinnöstä ei ole kyse. Teknologisen kehityksen ansiosta uudenlaiset riistakamerat lähettävät kuitenkin vanhoja riistakameroita huomattavasti laadukkaampia kuvia ja tukevat usein jopa live-kuvan vastaanottamista vuorokauden ympäri.

Joillekin voi kuitenkin tulla yllätyksenä, että vastaanottaakseen kuvaa ja tietoa riistakamerasta, riistakameran tiedonsiirtoon on hankittava erillinen liittymä nettiyhteydellä varustettuna. Juuri nettiliittymän avulla riistakamera pystyy välittämään kuvaa ja videota suoraan kameraan yhdistettyyn laitteeseen metsästäjän omasta sijainnista riippumatta.

Myös riistakameraan tarvittavat liittymät kannattaa kilpailuttaa – onhan kyseessä loppujen lopuksi samanlainen liittymä kuin vaikkapa puhelinta tai kodin kiinteää nettiyhteyttä varten hankittava liittymä! Juuri kilpailuttamisen avulla voit helposti selvittää, millainen liittymä sopii parhaiten omiin tarpeisiisi, sillä liittymän valinnassa ei kannata tuijottaa pelkästään hintaa, vaan tärkeintä on, että saat itsellesi liittymän, joka kattaa käyttötarkoituksen.

Riistakameraan tarvittavien liittymien kilpailuttaminen ei vie onneksi kuin muutaman minuutin. Voit helposti vertailla eri liittymiä keskenään verkossa, jolloin löydät parhaiten omiin tarpeisiisi sopivan liittymän samalta istumalta. Voit kätevästi solmia liittymäsopimuksen suoraan verkossa, jolloin operaattori lähettää sinulle kaikki tarvittavat laitteet ja lisävarusteet suoraan kotiosoitteeseesi. Halutessasi voit myös vierailla kyseisen operaattorin toimipisteellä omalla paikkakunnallasi tai soittaa heidän asiakaspalveluunsa.

Millainen liittymä kannattaa valita riistakameraan?

Se, mikä liittymistä on paras liittymä riistakameraa varten, riippuu itse asiassa muutamasta tärkeästä tekijästä. Ensinnäkin riistakameraa varten tarvittavassa liittymässä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millainen riistakamera on kyseessä ja millaiseen käyttötarkoitukseen sitä tullaan tarvitsemaan.

Yleisesti ottaen riistakameraa varten tarvittavasta liittymästä ei tarvitse pulittaa useita kymmeniä euroja kuukaudessa. Tavalliseen käyttöön riittääkin usein muutaman euron arvoinen liittymä, joka on tietysti varustettu nettiyhteydellä. Lisäksi on hyvä miettiä, halutaanko riistakameralla lähettää live-videota, jolloin nettiyhteyden tulee olla huomattavasti tehokkaampi. Tavallisten kuvien lähettämiseen riittää taas pienemmällä megabittien määrällä varustettu nettiyhteys.

Toinen merkittävä tekijä, johon riistakameraan tarvittavan liittymän valinnassa tulee kiinnittää huomiota, on sen käyttöalue. Huippuliittymästä on siis aivan turha maksaa silloin, jos kamera sijoitetaan alueelle, jonne kyseisen operaattorin kuuluvuus ei kunnolla yllä.

Liittymän kuuluvuuteen vaikuttavat useat eri seikat. Erityisesti harvemmin asutetuilla alueilla operaattorin tukiasemia voi olla vähemmän. Jokainen operaattori tarjoaa kuitenkin kotisivuillaan varsin kattavan kuuluuvuskartan, josta voit helposti tarkistaa, millä alueilla kyseisen operaattorin tukiasemat sijaitsevat.

Riistakameran malli ja liittymän nopeus

Riistakameran malli vaikuttaa myös siihen, kuinka nopea nettiyhteys liittymään kannattaa hankkia. On hyvä pitää mielessä, että vanhemman mallisessa riistakamerassa tehokkainkaan nettiyhteys ei toimi, jos riistakamera ei pysty omien teknisten ominaisuuksiensa takia hyödyntämään suuria lähetysnopeuksia.

Jos kyseessä on vanhemman mallinen riistakamera, voit tällöin säästää myös liittymässä muutamia euroja hankkimalla edullisemman, mutta samalla hitaampia yhteysnopeuksia tukevan 2G- tai 3G-liittymän. Jos haluat puolestaan vastaanottaa riistakamerasta laadukkampia kuvia ja videokuvaa, tällöin kannattaa panostaa liittymän nettiyhteyden lataus- ja lähetysnopeuteen. Uudemmat riistakamerat tukevat jo 4G-liittymiä, joiden ansiosta myös live-videokuvan lähettäminen onnistuu entistä helpommin. Kotimaiset 4G-verkot ovatkin 3G-verkkoon verrattuna jo huomattavasti tehokkaampia ja keskimäärin noin kymmenkertaisesti nopeampia.

On hyvä pitää mielessä, että mitä enemmän videokuvaa tai mitä laadukkaampia kuvia haluat riistakamerasta vastaanottaa, sitä enemmän tiedonsiirtoa näiden kuvien ja videoiden siirtäminen myös vaatii. Tämä johtaa siihen, että myös kuvien ja videoiden lähettäminen voi kestää kauemmin siitä riippumatta, onko riistakameran hyödyntämä nettiyhteys miten nopea tahansa.

Kuvien ja videoiden lähettäminen tarvitsee suuren määrän dataa, ja jos haluat vastaanottaa kuvaa ja videokuvaa riistakameran toiminnasta jatkuvasti, sitä suuremmalla datan määrällä varustettu liittymä kannattaa hankkia. Riistakameran optimaalisen toimivuuden kannalta toki järkevintä on aina valita sellainen liittymä, joka vastaa parhaiten kameran omaa kapasiteettia – liittymästä ei siis kannata maksaa liikaa, jos itse kamera ei tue kaikkia liittymän ominaisuuksia.

Riistakameroita varten myytävät liittymät suoraan operaattorilta

Operaattorit eivät myy riistakameraan soveltua liittymiä tällä nimellä, mutta niiden valikoimasta löytyy useita eri vaihtoehtoja, jotka sopivat puhelimen ja tabletin lisäksi myös riistakameroihin. Riistakameroihin soveltua liittymiä myyvät tällä hetkellä kaikki kotimaiset tunnetut operaattorit, eli DNA, Elisa ja Telia, joiden kuuluvuus on hyvä koko Suomessa. Näiden operaattoreiden valikoimasta voit löytää myös Prepaid-liittymiä riistakameraa varten.

Riistakameroihin soveltuvien liittymien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta reiluun kymppiin kuussa, eli hinnalla niitä ei onneksi ole pilattu. Edullisimmat liittymät ovat luonnollisesti kalliimpia liittymiä hitaampia, kun taas laadukkaampaa videokuvaa lähettävät liittymät maksavat kaikkein eniten. Riistakameroihin soveltuvat liittymät tunnistaa usein Laitenetti-nimestä, mutta liittymän tarkemmat speksit kannattaa aina varmistaa suoraan operaattorilta.

DNA Laitenetti

DNA:n suosittelema liittymä riistakameraa varten kulkee DNA Laitenetti -nimellä. Koska liittymä sisältää 128 Kbit/s rajattoman tiedonsiirron, se soveltuu erinomaisesti myös vanhempiin riistakameroihin, jotka tukevat ainoastaan 2G-verkkoa. Netin lisäksi Laitenetti-liittymään sisältyy rajallinen määrä tekstiviestejä, jonka jälkeen tekstiviesteistä laskutetaan käytön mukaan.

Jos liittymää tarvitaan tätä vaativampaan käyttöön, voit hankkia DNA:lta samaisen liittymän myös Plus-versiona. Koska Plus-liittymä tukee Peruspakettia huomattavasti nopeampia nettiyhteyksiä 0,5 Mbit/s latausnopeudella ja 5 Mbit/s lähetysnopeudella varustettuna, se soveltuu paremmin laadukkaampien kuvien sekä videokuvan välittämiseen. Plus-liittymä sisältää Peruspaketin tavoin rajallisen määrän tekstiviestejä, mutta siihen kuuluu Peruspaketista poiketen myös puheominaisuus, josta laskutetaan käytön mukaan.

Telia yhteys mukaan laitteeseen -liittymä

Telian palveluista riistakameraa varten löytyy tällä hetkellä kaksi liittymää: Yhteys mukaan laitteeseen -liittymä sekä Rajaton Lite 0,5 M -liittymä. Yhteys mukaan laitteeseen -liittymä sisältää rajattomalla datan määrällä, 0,256 Mbit/s latausnopeudella ja 5 Mbit/s lähetysnopeudella varustetun 4G-yhteyden, mikä omalta osaltaan mahdollistaa myös laadukkaiden kuvien ja videokuvan lähettämisen riistakamerasta esimerkiksi omaan älypuhelimeen. Liittymää voi lisäksi käyttää myös muualla EU- ja ETA-alueella 4 gigan edestä kuukaudessa.

Telia Rajaton Lite 0,5 M

Telian Rajaton Lite 0,5 M -liittymään kuuluu nimensä mukaisesti 0,5 Mbit/s maksiminopeudella varustettu rajattomalla datan määrällä varustettu netti, joka tukee 4G-verkkoa, joten tämäkin liittymä soveltuu näppärästi myös hieman laadukkaampien kuvien lähettämiseen riistakamerasta. Lisäksi kyseiseen liittymään kuuluu myös puhe- ja tekstiviestiominaisuus, josta veloitetaan käytön mukaan, sekä rajoitettu määrä nettiä EU/ETA-maissa 7 gigan edestä.

Elisa Laitenetti

Elisa tarjoaa riistakameraan Laitenettiä kolmeen eri käyttötarkoitukseen: Laitenetti S, joka soveltuu 0,128 Mbit/s lataus- ja lähetysnopeutensa ansiosta vaatimattomampaan tiedon ja kuvan lähetykseen, Laitenetti M, joka soveltuu 0,256 Mbit/s latausnopeutensa ja 2 Mbit/s lähetysnopeutensa ansiosta jo videokuvan lähetykseen sekä näistä kallein, mutta tehokkain, eli Laitenetti L, joka soveltuu 0,5 Mbit/s latausnopeutensa ja 5 Mbit/s lähetysnopeutensa ansiosta jo laadukkaan live-kuvan lähettämiseen. Kaikkiin Elisa Laitenetti -liittymiin kuuluu rajaton netti 2G-, 3G- ja 4G-verkoissa sekä rajallinen määrä tekstiviestejä. Puheluista veloitetaan käytön mukaan.