Mikä on Nano SIM?

Mini SIM, Micro SIM, Nano SIM… kaikki nämä kuulostavat ensimmäisenä korvaan joltakin äärimmäisen pieneltä, ja sitä ne ovatkin. SIM-korteilla viitataan nimittäin puhelimessa käytettäviin pieniin kortteihin, jotka puhelimen omistajan tulee asentaa puhelimeensa, jotta hän saa kyseiseen korttiin liitetyn puhelinliittymän toimimaan. Uusin ja kooltaan myös pienin näistä kolmesta SIM-kortista on Nano SIM, kuten nimestäkin voi päätellä. Millaiset Nano SIM:in ominaisuudet sitten ovat, mihin puhelimiin se käy ja miten se tulee asentaa?

Mikä on Nano SIM?

Kuten edellä jo mainittiin, Nano SIM-kortti on kolmesta nykyisestä SIM-kortista se kaikkein pienin. Uusimpana SIM-korttina ne ovat myös tämän hetken suosituimpia ja käytetyimpiä SIM-kortteja. Nano SIM-kortin avulla aktivoit uuden liittymän puhelimeesi asentamalla SIM-kortin sille varattuun kohtaan, joka löytyy yleensä puhelimen sivusta.

Liittymästä vastaava operaattori luovuttaa sinulle uuden Nano SIM-kortin. Voit saada sen heti mukaasi, jos ostat liittymän kaupasta, ja mikäli tilaat sen netistä, operaattori lähettää kortin ilmoittamaasi osoitteeseen. SIM-kortti pitää sisällään puhelinnumeron, liittymäsopimukseen kuuluvat palvelut ja edut sekä tallennustilaa esimerkiksi yhteystiedoille ja teksti- ja multimediaviesteille.

Nano SIM on kooltaan vain 8,8 x 12,3 mm, eli kyseessä on nimensä mukaisesti todella minimalistinen kortti. Kortin ympärillä ei ole juuri ollenkaan enää reunaa, vaan kortti koostuu lähes kokonaisuudessaan sirusta. SIM-korttien koko on ajan myötä kutistunut muun muassa sen vuoksi, että älylaitteiden valmistajat ovat korttipaikan kokoa kutistamalla pyrkineet takaamaan enemmän tilaa esimerkiksi suuremmalle akulle.

Millaisiin laitteisiin ja puhelimiin Nano SIM käy?

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että lähes kaikki vuodesta 2015 lähtien markkinoille saapuneet älypuhelimet tukevat Nano SIM-kortin paikkaa. Näin ollen lukuisat suositut ja eniten käytetyt puhelinmallit tukevat Nano SIM-korttia; näistä mainitsemisen arvoisia ovat esimerkiksi iPhone XS, 11 ja 12, Samsung Galaxy S20 ja S21, OnePlus 9 ja 9 Pro sekä Huawei P30 ja P40.

Nano SIM:iä tukevat uusimpien älypuhelinten lisäksi myös monet muut mobiililaitteet, kuten tabletit ja reitittimet. Voit tarkistaa SIM-kortin koon laitteen mukana tulevasta pakkauksesta. Lisäksi voit pyytää tarvittaessa lisätietoa SIM-kortista joko kortin myöntäneeltä operaattorilta tai suoraan laitteen valmistajalta.

Mistä Nano SIM-kortin voi saada ja miten se asennetaan?

Nano SIM-kortteja tarjoavat kaikki Suomen suurimmat matkapuhelinoperaattorit, eli Telia, Elisa, DNA ja Moi Mobiili. Voit hankkia Nano SIM-kortin tilaamalla uuden liittymän suoraan edellä mainittujen operaattorien kotisivuilta. Vastaavasti voit tehdä uuden liittymäsopimuksen myös soittamalla haluamasi operaattorin asiakaspalveluun tai vierailemalla heidän toimipisteessään. Jos tarvitset uuden Nano SIM-kortin, mutta et liittymää, voit tilata uuden kortin ottamalla yhteyttä liittymän myöntäneeseen operaattoriin.

Nano SIM-kortin asentaminen käy täysin samalla tavalla kuin Micro SIM-kortin tai Mini SIM-kortin asennus. Ennen uuden kortin asentamista sinun tulee poistaa vanha kortti puhelimesta. Uusi SIM-kortti toimitetaan yleensä kombinaatio-korttina, eli korttiin sisältyvät kaikki kolme korttikokoa. Kortin muotoilun ansiosta Nano SIM on helppo napsauttaa irti painamalla varovasti sormilla kortin reunoja.

Scroll to Top