Surfshark kokemuksia 2022 – mitä, miten ja kenelle?

NordVPSurfshark kokemuksia 2021 – mitä, miten ja kenelle?

Lyhyesti: Miltä kuulostaisi, jos pystyisit selaamaan internetiä niin kuin ennenkin mutta ilman että tietojasi tarkkaillaan jatkuvasti. Nyt se on mahdollista – nimittäin virtuaalinen erillisverkko eli tuttavallisemmin VPN. Tällaisen palvelun tarjoajiin kuuluu muun muassa Surfshark, josta kerrotaan tässä arvostelussa tarkemmin.

Arvostelu:

Surfshark VPN aloitti toimintansa vuonna 2018, ja on saavuttanut nopeasti maailmanlaajuista suosiota VPN-käyttäjien keskuudessa. Surfshark tarjoaa todella vahvan kryptatun suojan ja kaikenlisäksi sovellus on erittäin käyttäjäystävälliseksi luotu. Edullinen hinnoittelu ja käyttökokemuksen helppous on tehnyt siitä haastavan kilpailijan NordVPN:lle ja ExpressVPN:lle.

– Datame.fi -tiimi

Nopeus
Luotettavuus
Käyttökokemus
Ominaisuudet
Hinta

Surfshark VPN pähkinänkuoressa:

Surfshark Plussat:
+
Kiertää mm. Netflix, Amazon Prime, BBC iPlayer estot
+ Kill switch kaikilla laitteilla
+ Erinomaiset nopeudet
+ 24/7 live chat
+ Ei lokitietojen keräystä
+ Rajoittamaton määrä laitteita
+ P2P toiminta
+ Hinta-laatu suhde
Surfshark Miinukset:
Asiakaspalvelun laatu voisi olla paremmalla tasolla
Saattaa ponnahduttaa captcha-varmenteita mobiililla selatessa

4.5

Lue alta koko arvostelu:

Mikä ihmeen VPN?

Lyhenne VPN tulee englannin kielen sanoista ”virtual private network”, joka siis kääntyy suomeksi muotoon virtuaalinen erillisverkko. Tämä ei varmaankaan sano tavalliselle tietokoneen käyttäjälle juuri mitään, mutta eipä hätää. Asia on loppujen lopuksi melko yksinkertainen.

VPN-palvelussa on kyse siitä, että palvelun tarjoaja salaa verkkoliikenteesi ja häivyttää jälkesi siten, että kukaan ei saa selville, mistä päin maailmaa internetiä käytät. Tällä melko pienellä seikalla on loppupeleissä iso merkitys siihen, millainen internetkokemuksesi on – usko huviksesi. VPN ei ole sama asia kuin Tor-verkko, sillä VPN-palveluita tarjoavat yritykset, kun taas Tor-verkkoa ylläpitää USA:n liittovaltio. VPN:n kohdalla sinulla on myös parempi kontrolli siitä, miten tietosi kulkevat netissä.

VPN:n toiminta perustuu siihen, että VPN-yrityksellä, kuten Surfsharkilla, on palvelimia ympäri maailmaa eri maissa. Palvelin noudattaa sen maan lakeja ja rajoituksia, missä se fyysisesti sijaitsee. Kun käytät internetiä normaalisti, tietoliikenteesi yhdistetään ensin sinua maantieteellisesti lähimmälle palvelimelle, joka puolestaan välittää tiedon muualle internetiin – siis sellaiselle sivulle ja sellaiseen maahan, jossa haluamasi verkkosivu sijaitsee.

VPN:n avulla pystyt itse määrittelemään kuitenkin sen palvelimen, jolta tietosi lähtevät maailmalle. Välität ensin internetissä tekemäsi haun VPN:lle, joka sitten välittää sen haluamallesi palvelimelle. Näin ollen palvelin katsoo, että haun tekee VPN-yritys etkä sinä, joten vastaanottava palvelin ja verkkosivu eivät voi yhdistää sitä juuri sinuun. Tämä takaa puolestaan sen, että yksityisyytesi säilyy.

Mikä ihmeen Surfshark – perustietoa

VPN-palveluntuottajia on useita, mutta tunnetuimpien ja käytetyimpien joukkoon kuuluu ehdottomasti Surfshark. Se tarjoaa hyvän peruspaketin niille, jotka eivät ennen ole käyttäneet VPN-palveluita, mutta sen lisäominaisuudet varmistavat myös sen, että hieman vaativammatkin asiakkaat saavat rahoilleen vastinetta.

Surfshark on perustettu vuonna 2018, ja sen pääkonttori sijaitsee Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Syynä sijaintiin on se, että, toisin kuin monissa muussa maassa ja erityisalueella, saarilla ei ole voimassa lakia, joka pakottaisi verkkoliikennepalveluja tarjoavat yritykset keräämään tietoa asiakkaiden verkkoliikenteestä. Sivukonttoreita on myös Liettuassa, Isossa-Britanniassa, Kyproksella, Alankomaissa ja Filippiineillä.

Vain muutamassa vuodessa Surfshark on onnistunut tavoittamaan asiakkaita yli 100 maassa ja sillä on jopa 2,4 aktiivista käyttäjää! Surfsharkilla on nykyään yli 3200 serveriä, jotka sijoittuvat 65 eri maahan. Yksi näistä maista on Suomi!

Surfsharkin ominaisuudet

Surfshark tarjoaa siis VPN-palveluiden kattavan peruspaketin, joka turvaa yksityisyytesi verkossa, mutta mitä muuta se sitten tarjoaa?

Muiden VPN-toimijoiden tavoin Surfshark tarjoaa myös mahdollisuuden ison tiedonsiirron jakamiseen. Tämä tekniikka on nimeltään BitTorrent eli tuttavallisemmin torretointi. Se rikkoo ison tiedoston pienemmiksi osiksi jakaa sen ympäri internetiä, josta se sitten lähetetään sinulle pala kerrallaan. Tämän menetelmän hyvä puoli on se, että se mahdollistaa isojen tiedostojen vastaanottamisen ilman, että koneesi ylikuumenee tai muuten ei vain selviydy isosta taakasta. Lisäksi kun tähän yhdistetään VPN:n käyttö, tiedon lataaminen pysyy turvallisena ja salassa.

Netflix ja muut suoratoistopalvelut

Itse asiassa tätä palveluntarjoajaa on mainostettu useampaan otteeseen yhtenä parhaimmista VPN-palveluista suoratoistopalveluiden tiukkojen rajoitusten ohittamiseen, ja

Tärkein ja pidetyin Surfsharkin ominaisuus on maarajoitusten kiertäminen. Pääset käsiksi sellaiseen sisältöön, joka on rajoitettu maassasi normaaleilta internetin käyttäjiltä. Esimerkiksi Netflixin tarjonta on kokonaisuudessaan ulottuviltasi, koska Surfsharkin avulla saat itse valikoida, minkä alueen sisältöä Netflix sinulle tarjoaa.

Voit myös kiertää kotimaasi asettavat sensuurimuurit kokonaan, jos olet esimerkiksi journalisti. Lisäksi Surfshark tarjoaa sinulle mahdollisuuden reitittää tietoliikenteesi useamman maan ja palvelimen kautta ennen kuin sinut yhdistetään haluamallesi sivustolle. Näin ollen yksityisyytesi on taas piirun verran paremmassa turvassa ja reitittämällä tiettyjen maiden kautta internetisi saattaa parhaassa tapauksessa toimia jopa normaalia nopeammin.

Kuten jo sanottu, Surfsharkilla on oma serveri Suomessa, eli mikäli asut osan vuodesta tai oleskelet muuten pitkiä aikoja ulkomailla, sinua lykästi: Surfsharkin avulla pystyt nimittäin kiertämään maarajoitukset ja katsomaan esimerkiksi YLE Areenasta sellaisia sarjoja, joita et muuten näkisi. Surfsharkin ansiosta näyttää siltä, että koneesi olisi Suomessa, joten maarajoitukset eivät siis koske sinua.

Maarajoituksia voi toki kiertää muillakin tavoin kuin vain VPN-palveluilla, esimerkiksi Tor-verkolla, mutta Surfshark tarjoaa tämän lisäksi myös vankemman tietoturvan sekä säilyttää yksityisyytesi takuuvarmasti.

Yksityisyys ja tietoturva

Yksityisyys on Surfsharkille kaiken toiminnan ydin. Niinpä sen VPN-palveluita käyttävien ei tarvitse huolehtia siitä, että esimerkiksi internetiä tarjoava operaattori tirkistelisi tietojasi. Ne salataan heti, kun VPN on päällä. Surfshark peittää ip-osoitteesi, mitä esimerkiksi incognito-moodi ei tee. Kun ip-osoitteesi on salattu, sinua ei voida yhdistää tekemääsi verkkoliikenteeseen.

Surfshark ei myöskään itse kerää sinusta tai verkkoliikenteestäsi mitään tietoa: Surfshark ei esimerkiksi näe, milloin VPN on päällä laitteellasi tai kuinka kauan sitä käytät. Tätä eivät kaikki VPN-palvelut tarjoa ja tällöin riskinä on asiakkaiden tietojen kalastelu ja suoranainen vakoilu. Surfshark varmistaa, että kukaan, ei edes Surfshar itse, pääse käsiksi tietoihisi.

Nykyään yksi tärkeimmistä yksityiseesi vaikuttavista tekijöistä on salaus eli kryptaus. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vain sinä ja viestisi vastaanottaja voivat lukea viestin. Jos hakkeri kaappaa viestin matkalla, esimerkiksi silloin kun käytät julkista wifiä, viesteistä ei saa mitään selvää, koska ainoastaan lähettävä ja vastaanottava laite voivat murtaa salauksen. Surfshark luottaa vain parhaimpaan ja niinpä sen käyttämä salausmenetelmä on koodinimeltään AES-256. Tämä ei taatusti sano juuri mitään, ellei sitten satu olemaan alalla, mutta tavalliselle tietokoneen käyttäjälle riittää tieto siitä, että tätä samaa salausmenetelmää käyttää myös USA:n liittovaltio. Kyseessä on siis niin vahva salaus, että sitä on mahdotonta murtaa. Ja toisin kuin esimerkiksi viestitellessäsi, Surfsharkin avulla aivan kaikki käsittelemäsi tiedot on salattu.

Aina salaus ei kuitenkaan ole tarpeen ja esimerkiksi pankkiasioissa on hyvä säilyttää internetliikenne samanlaisena kuin ennenkin. Vaistomaisesti ensimmäisenä siis tekisi mieli sammuttaa VPN siksi ajaksi, kun hoitaa pankkiasioitaan. Mutta mitä jos sitä ei muistakaan laittaa taas päälle tai taustalla pyörii jokin muu verkkosivu? Tähän on apuna niin sanottu haarautuva tunneli -tekniikka, jossa osa tietoliikenteestä pysyy salattuna, kun taas osa kulkee ihan normaalisti. Surfshark on kehittänyt oman haarautuvan tunnelinsa, joka kantaa nimeä Whitelister. Sen avulla voit lisätä käänteiselle mustalle listalle, eli valkoiselle listalle, sellaisia verkkosivuja, joiden kohdalla et tarvitse VPN-palveluita. Verkkopankkien lisäksi myös langatonta tulostusta käytettäessä VPN-palvelu pitäisi normaalisti kytkeä pois päältä. Surfsharkin Whitelister-toimintoa käyttämällä sinun ei tarvitse sammuttaa VPN-palvelua, vaan se suojaa kaiken muun tietoliikenteesi entiseen ja tapaan pyörien taustalla tuttuun tapaan.

Joskus, esimerkiksi sähkökatkoksen vuoksi, voi käydä niin, että VPN-yhteytesi katkeaa. Tämän jälkeen olet netissä yhtä haavoittuvassa asemassa kuin ennenkin ja tietosi ovat kaikkien niitä etsivien nähtävillä. Surfshark on kuitenkin varautunut tähän tarjoamalla niin sanotun Kill Switch -toiminnon: mikäli VPN-yhteytesi katkeaa, Surfshark katkaisee automaattisesti myös nettiyhteytesi – ei nettiyhteyttä, ei tietoturvariskiä.

Mainokset ja haittaohjelmat – turvallisuus ensin

Surfshark pyrkii pitämään tietoliikenteesi myös niin siistinä kuin vain mahdollista. Internetissä on paljon mainoksia, joiden takana on erilaisia haittaohjelmia: osa niistä on melko harmittomia, eli saat vain lisää mainoksia, mutta toiset taas pyrkivät aktiivisesti kalastelemaan pankkitietojasi ja muita tärkeitä asioita.

Mainokset ovat lähtökohtaisesti ärsyttäviä, mutta tiesitkö, että ne kuluttavat myös melkoisesti mobiilidataasi. Niiden latautuminen hidastaa internetiäsi ja mikäli kännykkäliittymässäsi ei ole rajatonta dataa, maksat pahimmillasi kalliisti siitä, että katsot mainoksia. Surfsharkin avulla tämä jää historiaan, sillä se blokkaa kaikki bannerit ja pop-up-mainokset. Pääset siis nopeammin eteenpäin – ja vieläpä kirjaimellisesti, koska kun mainokset eivät syö mobiilidataasi, internet toimii nopeammin.

Surfshark suodattaa automaattisesti pois myös haittaohjelmia välittäviä sivustoja ja näin ollen hakkerit ja tietojen kalastelijat eivät pääse edes yrittämään huijaamistasi – kiitos Surfsharkin.

Surfsharkin käyttö on täysin turvallista, sillä se tuo yhteen pakettiin monia eri tietoturvaan vaikuttavia yksittäisiä asioita kuten ip-osoitteesi piilottamisen, maarajoitusten poiston, vahvan salauksen ja paljon muutakin.

Surfshark eri laitteilla

Kuten jo ehkä on alkanut valjeta, Surfshark toimii sekä perinteisillä tietokoneilla että mobiililaitteella. Pöytäkoneiden tietoturva-asiat ovat monella melko hyvin hallussa, mutta mobiililaitteiden kohdalla asia on toinen: moni luottaa liian sinisilmäisesti siihen, että älypuhelimelle ei ole ole viruksia. Surfshark tarjoaa kuitenkin helpon ja halvan tavan suojautua käytit sitten millaista laitetta tahansa.

Surfsharkin kautta voit suojata koko perheesi laitteet yhdellä käyttäjätilillä. Ongelmaksi ei myöskään muodostu se, että jos joku käyttää Androidia ja toinen Applea – Surfshark sopii kummallekin käyttöjärjestelmille. Tietokoneen käyttöjärjestelmäkään ei ole ongelma, sillä Surfshark sopii yhteen niin macOS:n, Windowsin kuin Linuxin kanssa. Internetselainten kohdalla Surfshark toimii tällä hetkellä vain Chromen ja Firefoxin kohdalla.

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden lisäksi on syytä muistaa, että kotoa löytyy myös paljon muutakin sellaista elektroniikkaa, joka on yhteydessä internetiin ja joiden kautta tietosi voivat olla muiden käytössä. Surfshark on varautunut tähänkin ja VPN-palvelulla voit suojata myös älytelkkarisi ja pelikonsolisi. Suojattavien älytelkkarien valikoimaan kuuluvat tällä hetkellä FireTV ja Apple TV kun taas pelikonsoleiden kohdalla palvelu on saatavilla Playstationille ja Xboxille.

Surfshark on siitä erityinen VPN-palvelu, että sen kautta voit suojata kaikki kotisi laitteet kerralla: monet kilpailevat palveluntarjoajat ovat asettaneet rajoituksen sille, montako laitetta yhdellä sopimuksella voi suojata. Joskus tämä luku on viisi, toisinaan kymmenen. Uusien laitteiden lisääminen myös maksaa aina ylimääräistä. Surfsharkilla tätä ongelmaa ei ole: kun tilauksesi on mennyt läpi, voit nauttia sen tarjoamasta turvasta juuri niin monella laitteella kuin vain haluat ja tarvitset.

Hinnoittelu, maksaminen ja kokeilujakso

Näiden esittelyiden jälkeen moni varmasti miettiikin, että tällaisesta palvelusta voisi olla ihan aidosti hyötyä, mutta sitten herää kysymys, että mitä se oikein maksaa.

Surfshark lähtee siitä, että asiakas pääse itse valitsemaan itselleen sopivan laskutusvälin. Lopulliseen hintaan voi kuitenkin vaikuttaa sillä, että valitsee laskutuksen kerran vuodessa ja antaa laskun kirpaista vain silloin. Kerran vuodessa laskutettuna palvelun hinta on vain 49,70 euroa, eli vaivaiset 2,07 €/kk. Laskutusväli voi olla myös kaksi kertaa vuodessa jolloin hinta on 32,38 euroa aina kuuden kuukauden välein eli 5,40 €/kk. Kerran kuukaudessa laskutettuna palvelu maksaa 10,77 euroa.

Eurojen lisäksi Surfshark ottaa vastaan myös muita isoja valuuttoja kuten USA:n dollareita, Englannin puntia ja Kiinan renminbejä. Voit myös valita, mitä kautta haluat maksusi hoitaa. Valittavina ovat pankki- ja luottokortit, PayPal, Google Pay, Amazon Pay sekä kryptovaluutat.

Ensinnäkin: mitään sikaa säkissä ei tarvitse ostaa. Surfshark haluaa, että tiedät etukäteen mahdollisimman hyvin, mistä olet maksamassa. Parhaimmatkaan esittelyt eivät puhu niin hyvin kuin oma kokemus palvelusta, joten siksipä Surfshark tarjoaa sinulle mahdollisuuden kokeilla VPN-palveluaan jopa 30 täysin ilmaiseksi. Jos et tämän jälkeen ole täysin tyytyväinen, saat rahasi takaisin.

Erilaisia alennuksiakin on tarjolla verrattain avokätisesti. Surfshark tarjoaa opiskelijoille 15 prosentin alennuksen kaikista hinnoistaan ja alennukseen pääsee käsiksi Student Beans -sovelluksen kautta. Monet YouTuben sisällöntuottajista ovat myös tehneet kaupallista yhteistyötä Surfsharkin kanssa ja tästä kerrotaan usein melko avoimesti videolla. Vaikka maksettu ilmoitus saattaakin tympiä, kannattaa pitää mielessä, että käyttämällä suosikkitubettajasi tarjoamaa alennuskoodia saat ennen kaikkea alennuksen Surfsharkin hinnoista, mutta tuet myös koodin tarjonnutta tubettajaa.

Kokemuksia – plussat ja miinukset

Surfsharkin palvelut ovat melko laajat, minkä vuoksi se on saavuttanut valtaisan suosion aivan kaikenlaisten käyttäjien keskuudessa. Rahoilleen saa totisesti vastinetta, sillä Surfshark tarjoaa laajan paketin lisäksi myös rajattoman määrän laitteita: oli sinulla sitten kuinka monta laitetta tahansa, Surfshark suojaa ne kaikki kätevästi yhdellä sopimuksella eikä lisälaitteista aiheudu mitään ikäviä piilokuluja. Vastaavaan läpinäkyvyyteen eivät kilpailijat ole vielä kyenneet.

Yksi merkittävä miinus on, että Surfsharkin mainosten blokkaus ei toistaiseksi ulotu YouTuben videoihin, eli videoilla nähtävät mainokset ovat edelleen riesanasi. Tämän kohdalla ainoa vaihtoehto on YouTuben oma Premium-versio, joka on maksullinen.

Surfsharkin asiakaspalvelu on kaikin puolin laadukasta. Ongelmatilanteita voi selvittää chatissa tai sähköpostitse ja sinua palvelee aina alan asiantuntija. Asiakaspalvelun saa kiinni vuoden jokaisena päivänä mihin kellonaikaan tahansa.

Toinen miinuspuoli on se, että Surfshark ei toistaiseksi yllä Applen laitteiden oletusselaimelle eli Safarille. Moni Applen laitteita käyttävä selaa nettiä tällä vaistonvaraisesti, mutta toistaiseksi Surfshark ei tue Safarin suojausta.

Surfshark poikkeaa monista alan kilpailijoista sillä, että Surfsharkin on arvioinut parikin ulkopuolista ja itsenäistä toimijaa. Näihin kuuluvat muun muassa saksalainen Cure53, joka on maailman tunnetuimpiin ja alan parhaimpiin kuuluva tietoturvakonsultointia tarjoava yritys. Sen vuonna 2018 julkaiseman raportin mukaan Surfshark on vankka ja murtumaton. Se on selvästi kilpailijoitaan parempi pysyen kuitenkin ydintehtävässään kaikista lisätoiminnoista huolimatta: asiakkaan yksityisyys ja internetliikenne ovat hyvin tallessa.

Kokoavasti – tämän takia Surfshark kannattaa

Surfshark on lyhyessä ajassa onnistunut osoittamaan, että laadukkaan tietoturvan ei tarvitse olla kallista, vaan yksityisyydestään voi pitää huolta ihan järkihintaan. Hinta-laatu-suhde on siinäkin mielessä suorastaan ällistyttävä, että vain Surfsharkilla voit suojata kaikki laitteesi kerralla yhdellä sopimuksella. Oli sinulla sitten yksi, kaksi tai vaikka kymmenen laitetta, saat niihin kaikkiin timantinkovan tietoturvan yhdellä laskulla.

Surfshark on myös saanut itsenäisen arvion, jonka mukaan se on erittäin laadukas ja toimiva ratkaisu. Se toimii monipuolisesti eri laitteilla ja soveltaa maailman huippuluokkaa olevaa tietoturvatekniikkaa. Perinteisten VPN-toimintojen lisäksi Surfshark tarjoaa myös erilaisia hyödyllisiä lisäpalveluita vakiona: näistäkin joutuisi kilpailijoiden kohdalla maksamaan ylimääräistä.

Ja jos sinulla herää kysymyksiä, voit olla yhteydessä Surfsharkin asiakaspalveluun milloin tahansa ja mistä päin maailmaa tahansa!


24 kuukautta – 2,49€/kk
12 kuukautta – 3,99€/kk
1 kuukausi – 12,95€/kk


100% Ajantasalla olevaa tietoa VPN-palveluista

100% Ajantasalla olevaa tietoa VPN-palveluista

Datame.fi tarjoaa ajantasalla olevaa tietoa VPN-palveluista. Haluamme auttaa kuluttajia löytämään parhaan tuotteen puolueettomilla VPN-arvioilla.

Datame.fi tarjoaa ajantasalla olevaa tietoa VPN-palveluista. Haluamme auttaa kuluttajia löytämään parhaan tuotteen puolueettomilla VPN-arvioilla.

Scroll to Top