Mobiilitukiasema

Entistä tehokkaampien puhelinliittymien ansiosta nettiyhteyttä voidaan jakaa muille laitteille myös oman älypuhelimen välityksellä. Näin ollen, jos luuristasi löytyy riittävän tehokkaalla nettiyhteydellä varustettu liittymä, voit jakaa vapaasti nettiä myös kotitalouden muita laitteita varten. Toisin sanoen voit siis tehdä puhelimestasi vain muutamalla napin painalluksella kätevän reitittimen, jonka ansiosta pääset surffailemaan netissä huolettomasti niin tietokoneella kuin älytelevision kautta nauttimaan parhaista elokuvista ja tv-sarjoista.

Mikä on mobiilitukiasema?

Mobiilitukiasema on älypuhelimesta löytyvä asetus, jonka avulla voit jakaa puhelimen nettiyhteyttä WiFi:n tapaan muihin laitteisiin. Kun puhelimen mobiilitukiasema on aktivoituna, muut laitteet voivat yhdistyä puhelimen kautta jaettuun nettiyhteyteen.

Puhelimen nettiyhteys voidaan suojata erillisellä salasanalla tai sen voi vastaavasti jättää kaikkien vapaaseen käyttöön. Pidä kuitenkin mielessä, että jos et suojaa puhelimesi mobiilitukiasemaa salasanalla, tällöin kuka tahansa voi käyttää puhelimesi nettiyhteyttä silloin, kun mobiilitukiasema on aktivoituna.

Miten laite yhdistetään mobiilitukiasemaan?

Laite voidaan yhdistää puhelimen mobiilitukiasemaan samalla tavalla, kuin jos kyseessä olisi vaikkapa tavallinen WiFi-yhteys. Ensin sinun tulee aktivoida mobiilitukiasema omasta puhelimestasi. Puhelimen järjestelmästä (esim. Android tai iOS) sekä laitteen mallista (esim. Samsung, Huawei, Apple) riippuen sinun tulee ensin mennä asetuksiin, valita sieltä yhteysasetukset ja aktivoida mobiilitukiasema. Voit myös muokata puhelimen mobiilitukiaseman nimeä ja salasanaa. Yleensä laite ehdottaa jaetulle nettiyhteydelle tehdasasetusten pohjalta luotua salasanaa, mutta tämän salasanan voi tarvittaessa myös muuttaa tai poistaa kokonaan.

Kun mobiilitukiasema on aktivoituna, sinun tulee kytkeä WiFi päälle laitteessa, jonka haluat yhdistää puhelimen nettiin. Seuraavaksi sinun tulee yhdistää laite haluttuun WiFi-yhteyteen, eli etsiä aktiivisena olevien WiFi-verkkojen joukosta puhelimen nettiyhteys. Jos kyseistä yhteyttä ei listalta löydy, WiFi-lista kannattaa päivittää tai kytkeä hetkeksi pois päältä ja aktivoida sitten takaisin päälle. Kun haluttu WiFi-yhteys on aktivoitu päälle, laite pyytää salasanaa. Kirjoita puhelimen mobiilitukiaseman asetuksissa ilmoitettu salasana sille varattuun kenttään, ja valmista, yhteys on aktivoituna.

Tässä vaiheessa oma puhelin voi myös pyytää lupaa kyseisen laitteen yhdistämiselle puhelimen asetuksista riippuen. Laitteita on mahdollista myös tallettaa puhelimen mobiilitukiaseman muistiin, jolloin puhelin antaa turvalliseksi listatulle laitteelle automaattisesti pääsyn yhdistää puhelimen mobiilitukiasemaan. Näitäkin asetuksia on mahdollista muokata omien tarpeiden mukaisiksi puhelimen mobiilitukiaseman asetuksissa.

Kannattaako nettiä jakaa puhelimesta?

Kun laite on yhdistettynä puhelimen mobiilitukiasemaan, kyseisellä laitteella netissä surffatessasi käytät dataa oman puhelimesi liittymästä. Jos puhelimesi liittymässä on datakatto, tämä voi osoittautua varsin kinkkiseksi ongelmaksi, sillä mikäli mobiilitukiasemaa jaetaan ja käytetään paljon, puhelimen liittymän oma datakatto voi tulla täyteen hyvinkin nopeasti. Lisäksi, jos liittymään ei ole asetettu datakaton käyttöä rajoittavaa toimintoa, liittymä voi alkaa laskuttamaan ylimääräisestä netin käytöstä automaattisesti, jolloin postilaatikkoon kilahtava lasku voi olla isokin järkytys.

Jos puhelimesi liittymä on puolestaan varustettu rajattomalla netillä, tällöin huolta datakaton ylittämiselle ei ole. Puhelimen rajattomalla netillä surffailu onnistuu useammallakin eri laitteella. Jos mobiilitukiasemaa käytetään ulkomailla, tällöin kannattaa tietysti tarkistaa aina etukäteen, miten liittymä veloittaa netin käytöstä ulkomailla. Pidä siis mielessä, että mobiilitukiasemaa käyttäessäsi käytät kirjaimellisesti puhelimen liittymän nettiyhteyttä samoine rajoituksineen ja mahdollisine lisämaksuineen.

Samalla on hyvä muistaa, että mikäli mobiilitukiasemaan yhdistetään useampi laite kerrallaan, nettiyhteys voi hidastua. Mobiilitukiaseman käyttäminen vaikuttaa erityisesti pienemmällä megabittien määrällä varustetun liittymän toimintakykyyn, joten mikäli liittymässäsi ei ole muutenkaan erityisen nopeaa nettiä, yhdenkin laitteen yhdistäminen mobiilitukiasemaan voi tehdä siitä vieläkin hitaamman.

Mobiilitukiaseman pitäminen päällä kuluttaa nopeasti myös puhelimen akkua. Liian aktiivinen mobiilitukiaseman käyttö voi laskea myös puhelimen akun käyttöikää. Näin ollen, mikäli jaat nettiä kotona puhelimestasi vuorokauden ympäri, voi olla, että puhelimesi akku ei kestä käytössä enää yhtä pitkään.

Kiinteä nettiyhteys vai mobiilitukiasema?

Mobiilitukiasema on parhaimmillaan kätevä ja edullinen vaihtoehto, sillä tulet säästämään kuukaudessa useita kymmeniä euroja, kun sinun ei tarvitse hankkia kotiin erillistä kiinteää nettiyhteyttä. Kuitenkin se, kannattaako kotiin hankkia erillinen kiinteä nettiyhteys vai pärjätä puhelimen mobiilitukiasemalla, riippuu pitkälti siitä, millaiseen käyttötarkoitukseen nettiyhteyttä tarvitaan.

Jos samassa kotitaloudessa asuu useampi aktiivinen netinkäyttäjä tai nettiyhteyteen yhdistettäviä laitteita on useampia, tällöin kiinteän ja vakaamman nettiyhteyden hankintaa kannattaa ehdottomasti harkita. Muussa tapauksessa puhelimen mobiilitukiasemaa nettiyhteyden jakajana voi ainakin aluksi kokeilla ja päättää sitten itse, toimiiko kyseinen järjestely sellaisenaan.